Jaké MATERIÁLY používám k pletení svých výrobků?

Samozřejmě jen kvalitní a ověřené, od důvěryhodných distributorů, kteří vlastní certifikáty potvrzující kvalitu a původ těchto materiálů. 

Výrobky pletu

  • jednak ze 100% merino vlny (přesněji ze 100% merino česanců),
  • jednak z bavlněné "maxipříze".

               

MERINO VLNA

Na vlněné výrobky používám 2 DRUHY MERINO VLNY:

  • merino "extra jemné" - jeho vlákna jsou velmi tenká, okolo 20 mikronů, a výsledný produkt je na omak neskutečně jemný a hebký, nedráždí ani tu nejcitlivější pokožku, a tudíž je tato vlna vhodná i pro miminka. Vlna je skutečně velmi exkluzivní, musí s ní být podle toho zacházeno. Pletu z ní pouze deky, a to jen v menších rozměrech. 
  • merino "standard" - vlákna má o něco málo hrubší, okolo 26 mikronů, nicméně i tak je tato vlna velmi příjemná na dotyk, nemusíte mít obavu, že by vás výrobky z této vlny dráždily a kousaly jako ty hrubé vlněné svetry z vašeho dětství 😆 Tento typ vlny je takový nadýchanější, mohutnější a „robustnější“, takže si z ní mohu dovolit plést merino deky i velkých rozměrů. Výhodou tohoto merina je, že je cenově příznivější.

Rozdíl obou druhů není pouhým okem viditelný, nedá se nafotit, je znatelný pouze na dotek

Barvené merino česance odpovídají normě Öko-Tex standard 100.

Většinu sortimentu, u kterého není nutné klást důraz na jemnost a hebkost, pletu z vlny "standard". Pokud si však přejete, je možné uplést některé výrobky i z vlny "extra jemné", stačí mi napsat váš požadavek na email info@pajadesign.cz  a já vám podám bližší informace 😊

 

BAVLNĚNÁ MAXIPŘÍZE 

je silná tlustá šňůra, na povrchu z bavlny, uvnitř vyplněná umělým vláknem (obdobným jako je náplň do polštářů a přikrývek). Tato obří příze je poměrně pevná a tvárná, i když oproti merino vlně není tolik měkká a poddajná. Výrobky z ní jsou o něco tužší než ty z merino vlny, ovšem relativně dobře drží tvar, takže tento materiál se skvěle hodí na výrobu hnízdeček pro miminka nebo mantinelů do postýlek.

Bavlněnou přízi nakupuji od dodavatele, který vlastní pro tuto přízi atest Technického zkušebního ústavu a "maxipříze" je tudíž vhodná pro děti do 3 let.

 

Nově se mi podařilo dovézt do ČR pro vlastní účely přízi z ORGANICKÉ BAVLNY, která vyniká prémiovou kvalitou. 
  • splňuje nepřísnější mezinárodní kritéria pro textilie z organických vláken - tzv. GOTS (Global Organic Textile Standard)
  • je šetrná k lidské pokožce a z pohledu celého procesu výroby, od pěstování až po zpracování a export textilie, i k životnímu prostředí ♥
  • rozdíl oproti standardní bavlněné přízi pocítíte již na první dotek - je jemnější, hebčí, měkčí a poddajnější.

 

VÝHODY A NEVÝHODY 

merina a bavlněné maxipříze jsem shrnula také v článku "Používané materiály".

 

KOŽENÉ KOMPONENTY

které doplňují mé výrobky, jsou ručně zpracovávané v malé moravské dílně, kůže a barviva používaná na dobarvení kůže do hnědých tónů jsou zdravotně nezávadné.